Контрол

frf3 В основата на технологията е контролът. Днес ние живеем в едно изключително контролирано общество. И тук не става въпрос само за видеокамерите, които ни наблюдават почти отвсякъде. Всяка една модерна комуникационна технология, която използваме в малка или голяма степен е инструмент за наблюдение. Но да започнем по ред:

Видеокамерите

— Смит! — изкрещя свадливият глас от телекрана. — 6079 У. Смит! Да, ти! Наведи се по-силно, моля! Можеш повече! Не се стараеш! По-силно, моля! Така е по-добре, другарю. А сега свободно всички и ме наблюдавайте.

Основен аргумент на привържениците на видеонаблюдението е, че то ограничава престъпленията. Дали обаче някой се замисля по какъв начин би могло да стане това. С увеличаването на броя на видеокамерите, няма възможност те да бъдат наблюдавани в реално време. От друга страна ако разчитаме на рационалната мисъл на потенциалния престъпник би било доста неуместно. Много малко от хората, извършващи вандалски деяния или грабежи обмислят  предварително как да извършат перфектното престъпление така, че да не бъдат заловени.

Друг често срещан аргумент е „Ако не правиш нищо грешно, няма от какво да се страхуваш.“ Това би могло да бъде трансформирано в „Докато правиш каквото ти кажем, няма от какво да се страхуваш.“

Подходящ пример е Великобритания – на всеки 14 човека има по една камера. Daily Mail отбелява, че един на всеки 78 англичани е бил обект на засилено наблюдение. За целта е използван антитеростичен закон, но повод за мярката са били провинения като складиране на петрол или неваксинирано куче.

В концепцията за идеалният затвор – Паноптикум, един невидим за затворниците пазач има възможност да наблюдава всички. Те не знаят кога са наблюдавани и така у тях се създава чувството за постоянен контрол. Както отбелязва и Мишел Фуко чрез наблюдението се формира един вид вътрешна автоцензура у наблюдавания.

Наличието на постоянно наблюдение цели събиране на информация. С това се занимават и държавата и различни корпоративни групи. За какво ще бъде използвана тази информация, няма как да знаем предварително.

WEB 2.0

На кестена под кичестите клони

предадох тебе аз, предаде мене ти,

там те лежат, а тук лежиме аз и ти,

на кестена под кичестите клони.

Да, става въпрос за Facebook и подобните му социални мрежи. Отворете профила си там и ще откриете чудесно систематизирано досие на личността ви. Както и допълнителни подробности – какво обичате да четете, да ядете, къде сте били еди кога си, с подробен снимков материал или видеоклипове. Ако някога сте си правили труда да прочетете условията които приемате, там е записано, че Facebook си запазва правото да събира допълнителна информация за потребителите си, както и да я разпространява и предоставя на трети лица и институции. А ако се запознаете по подробно с историята на създаването на Facebook ще установите интересни факти за съоснователите на мрежата, един от които е и ЦРУ.

И наистина какъв по-лесен начин да събереш информация за всеки по света от това той сам да ти я предостави. А дори да не е потребител на Facebook, със сигурност има десетки негови снимки в профилите на приятелите му, за повечето от които той сигурно и не подозира. Ако системите за наблюдение са новият шпионин, то социалните мрежи са новите досиета.

GSM

Дори да ограничавате максимално посещенията си на публични места и да нямате Facebook профил, със сигурност притежавате мобилен телефон. Този постоянен спътник постоянно обменя информация с клетките на мобилните оператори, тоест в градски условия може да ви засече с точност от три метра. Това е независимо дали е включен или изключен. Може би само ако махнете батерията му, може да спрете това. А ако устройството ви разполага с GPS, точността на засичане е още по-висока. Още повече, благодарение на GPS, не само мобилните оператори имат достъп до лични данни, а и трети страни – производителя на софтуера, производителя на самото устройство.

Почти всеки мобилен телефон днес разполага с камера и аудиорекордер. Смятате, че само вие имате достъп до тях?! Така са смятали и братята Дженовезе – мафиотски клан, взет на прицел от ФБР. Чрез сътрудничество с Nextel, ФБР активира функция на мобилните им устройства, така че да чува всички разговори, провеждани в близост до апаратите.

И други

Всякакви сайтове и системи събират подробна информация на потребителите си. Google има история на търсенията за всеки отделен IP адрес. Когато се регистрирате в Gmail, сайтът изисква телефонният ви номер. Едва ли някой смята, че ще го потърсят при проблем с пощата.

Технологията винаги е била свързана с контролът. Контролът и адаптацията на човека към заобикалящата го среда. Днес, когато заобикалящата ни среда са другите хора, въпросът е кой има капацитета да използва най-пълноценно технологията. Това не е отделният човек, а правителствата и корпорациите. За какво ще използват тази информация, няма как да знаем от сега.

Пример за сътрудничеството им от близкото минало е нацистка Германия, където с помощта на IBM се провежда масово преброяване на населението, като се включват и редица други характеристики, например етническа. Използваната технология е революционна – преди това е изполвана само в САЩ – перфорационни карти. Няколко години по-късно благодарение на тези карти нацистката бюрокрация организира изключително успешно картотекирането и екстрадирането на евреите в концентрационни лагери.

В този миг цялата група започна бавно и ритмично да скандира „Г-Б!… Г-Б… Г-Б!“ — отново и отново, много бавно и с големи паузи между „Г“ и „Б“, силен гъгнещ шум, в който имаше нещо дивашко, и като фон сякаш долиташе тропот на боси крака и думкане на тамтами. Това продължи около трийсет секунди. Този напев често звучеше в минутите на екзалтация. Беше нещо като химн във възхвала на мъдростта и могъществото на Големия брат, но в много по-голяма степен беше самохипноза, умишлено заглушаване на съзнанието с ритмичен шум. Вътрешностите на Уинстън изстинаха. По време на Двеминутката на омразата не можеше да устои на общото изстъпление, но това получовешко скандиране: „Г-Б… Г-Б!“ винаги го изпълваше с ужас. Естествено и той скандираше с останалите — иначе не можеше. Инстинктивно прикриваш чувствата си, контролираш лицето си, държиш се като другите. И все пак за секунда или две изражението на очите му би могло да го издаде. Но точно в този момент се случи знаменателното събитие — ако изобщо нещо се бе случило.

Всички цитати са от „1984“, Джордж Оруел.

Реклами

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s