Личности

picture-4 Ако съдя по сайтовете за запознанства, най-сложната от всички задачи, задавани някога е „Опишете се с няколко думи“. На пръв поглед няколко думи едва ли биха стигнали на някого да успее да се опише изчерпателно. И както някой би възприел въпросът – да изброи добрите, лошите си черти и накрая да драсне една сметка как би се котирал на пазара на взаимоотношенията. Да дълбаеш толкова навътре е мъчително, изисква поглед отстрани, който често е съвсем различен от това, което си представяме. Обществото е задало празните полета, в които без да се замисляме попълваме независещи от нас показатели като години, ръст, цвят, националност. Но когато е необходимо да добавим нещо за себе си, започваме трескаво да се ровим в миналото без ясен резултат.

Когато отговорът липсва вътре, започваме да го търсим навън. Напрегнато следим впечатленията, които ни се струва, че създаваме. Всеки разговор, в който става дума за нас е увлекателен. Разчитаме на другите да ни оценят, премерят и поставят в определена категория. Използваме тяхното мнение, основано на повърхностните ни контакти, за да се самоопределим. Потвърждаваме резултатите с различни доказателства – тестове, хороскопи, гадаене на кафе. След това прибираме така изработената личност у дома и започваме да мислим как би постъпила тя, ако бе на мястото на Орхан от „Сватба с чужденец“.

Отговорът е наличен и това, че е първият попаднал, рядко ни вълнува. Качествата на средата стават наши качества, стремежите на средата стават наши стремежи и дори не усещаме, че сме застанали твърде близко до картината на стената, за да можем да видим останалите картини.kl4CY3sXBqj4xg6j0KVzPL92o4_400

Като цяло този отговор ни устройва и безропотно съгласуваме всичко с него. Ако нещо в него недостига, търсим мнението на групата. Винаги има някой, който да ти каже какво би направил на твое място. Запълваме дупката в личността и продължаваме да я носим нататък.

Следващият път, когато ни поставят най-сложната от всички задачи, поставяни някога, сме готови.

Как описва себе си: Готина мацка…контактна…винаги усмихната…харизматична  ;)…обожава сноубординга и малиновия сладолед…не понася болници и надути хора.

Изрезки, части от предполагаемо цяло, за което крещят многоточията. Това, което наричаме личност е компресирано в няколко думи. От тук нататък и е необходим само контекст, в който да се разтвори. Такъв контекст би могла да бъде само средата, или средите – например събора на сноубордистите или сбирката на анонимните самовлюбени.

Lee2001_22Често, дори без да го осъзнаваме, личността, която използваме пред един човек, е съвсем друга, в сравнение с тази за пред друг. Групите налагат изисквания, с които трябва да се съобразим. Дори да обожавам да правя топчета от сополи по цял ден, докато съм в работна среща с клиенти, това е недопустимо.

Така, като в набързо сгъната хартиена ракетка, понякога ръбовете не съвпадат съвсем точно. Нещо не пасва, но няма време за доизкусуряване.Трябва да се лети.

Жонглираме с нови и нови личности, опитвайки се да бъдем правдоподобни във всяка от тях. Едни ни харесват повече, други мразим. Някои са необходими за оцеляването ни, други просто ни увличат. За всяка отделяме време. Всяка дава по нещо и отнема по нещо от другите.

Ако личностите не достигат, винаги можем да се обърнем към мрежата. В нея можем да бъдем каквото си поискаме, по какъвто начин решим. Можем да променим дори и предварително фиксираните полета като години, ръст, тегло, пол. Един приятел притежаваше един от топ профилите в известен сайт за запознанства. Профилът му беше женски и твърдеше, че така събира идеи за свалки. Беше изучил стотици женски профили, за да създаде идеалният вариант от мъжка гледна точка. Украсено с една или две подходящи снимки от мрежата, това негово произведение привличаше стотици писма и предложения.

Също както, ако прегъванията на хартиената ракетка са твърде много, ръбовете се размиват  и увисват, така и многото личности натежават. Постоянното преминаване от една в друга, често противоречащи си личности, уморява и изнервя. Тогава на помощ се включват рекламните агенции. С призиви като „Бъди себе си“, „Само аз съм аз“ и подобни абсурди, те експлоатират така възникналите колебания, за да създадат съпричастност и обвързване със своите символи.

Lee2001_21 Ако съдя по сайтовете за запознанства, повечето от нас изобщо не са наясно с личността си. Някои дори негодуват срещу най-сложната от всички задачи, поставяни някога – да се опишат с няколко думи.  Някои твърдят, че думите са твърде малко, други – че са твърде много, но и двете групи не пишат нищо за себе си. Това само по себе си също може да означава. Например отказ от оковите на фиксираното. Все пак, Пътят към себе си звучи като самотен и егоистичен марширут, предприет от някой скучаещ мултимилионер, обсебен от личността си.

Всички снимки са от „Проекти“ (1997-2001) на Ники С. Лий.

Реклами

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s