Хороскопия

Често изпитваш нужда да се харесваш на другите, но все пак си критична към себе си. Макар да имаш някои личностни слабости, като цяло успяваш да ги компенсираш. Имаш потенциал в себе си, който все още не си успяла да реализираш. Понякога сериозно се питаш дали си взела правилното решение или си направила правилното нещо. Но ако искаш да разбереш още за себе си и за нещо неприятно, което виждам, че те заплашва, обади се след предаването, за да си уговорим лична среща.

Информацията, необходима за подобна услуга, често е изключително малка – дата на раждане, понякога име. Методът за обработка на тази информация е разнообразен – звездобройство, манипулации с цифри, карти, гледане на ръка. И все пак между тези методи се откроява една забележителна разлика. За да я открием е необходимо първо да разгледаме как се развива класическият процес на гадаене.

Класиката

Phineas_Taylor_Barnum_and_Ernestine_de_FaiberВ класическият процес на гадаене, гадаещият започва с така наречената „подстройка“. Този процес се използва и при хипнозата и има за цел да получи съгласието на клиента. Описват се верни твърдения от заобикалящата действителност, а в случая на гадаенето – твърдения, които клиентът със сигурност ще приеме за верни. Подходящ е горният пример, но няколко ласкателства в повече никога не са излишни.

Успехът на този подход е гарантиран от ефектът на Барнум. Съгласно него ако определени твърдения са представени като специално приготвени за някого, то той често ги приема за истина, като по този начин приема и инструментът, използван за изготвянето на твърденията. Ако сте отишли при гадател на кафе и той е казал нещо, което сте приели за вярно, то от този момент нататък вече вярвате и в гледането на кафе. Веднъж утвърдило се, гледането на кафе само по себе си придава тежест на твърденията на човекът, твърдящ че гледа на кафе.

При добре разработена и утвърдена система, нуждата от подстройка отпада. Това се наблюдава при хора, които често посещават гадатели. Те нямат нужда от доказателства и при тях спокойно може да се премине към следващият етап – предсказанията. Някои гадатели въобще не преминават към този втори процес, а се задълбават в изследване на възможностите на първият. Те не твърдят, че имат свръхестествени способности извън сцената и се наричат фокусници. Методиката, която са разработили, за да продължат да извличат факти от биографията на клиента се нарича cold reading.

Гадателите, които ни интересуват в случая, основават услугата, която предлагат именно на предсказанието. Те дават достъп до забранена за останалите хора ексклузивна информация за бъдещето. Превръщат се в един вид машини на времето за своите клиенти. Ако действително извършват това, което твърдят, систематично нарушават законите на Теорията на хаоса и творят невъобразими поразии.

Тези два етапа можем да открием навсякъде в класическите методи на гадаене – от циганките, които гледат на ръка до гледащите на карти, които подбират най-подобната на клиента карта. Във всички тях е налице прекият контакт между гадателят и клиентът. Те заедно поемат пътуването си във времето и с приключването на контактът се завръщат в настоящето. Не така стоят нещата с един друг вид гадаене.

Облъчваща хороскопия

По телевизора, от радиото, от астролози-любители и от всевъзможни други медии настъпва гадателството, примесено с наука – астрологията. Докато другите методи на гадаене са основани изцяло на мита, астрологията твърди, че е наука. Тя няма нужда от пряк контакт. Нейната подстройка е максимално олицетворение на ефектът на Барнум – зодиакалните знаци. Налагана е почти наравно с религията. Всеки от малък знае кой е зодиакалният му знак и какви характеристики предполага това. Веднъж завършен процесът на подстройка може да тече дори успоредно с предсказването. А самият процес на предсказване губи магическите си функции и се превръща в нещо ежедневно, нещо за бърза консумация – дневен хороскоп. Обикновена стока, която ни залива като спам отвсякъде.

zodiac_0hqlИмате чудесната възможност да научите нещо повече за вашата избраница и за вашата връзка.

За да получите код за достъп, изпратете SMS със съдържание ASTRO на номер 00.Цена на SMS към номер 00: 1лв. (без ДДС).

Като всяка стока, предсказанието изисква диференциация, за да задоволи различните клиентски нужди. Изникват любовни, здравословни, спортни и финансови хороскопи. Появяват се организации, които дават сертификати и присъждат степени на практикуващите. Астрологията усилено копира всички структури на науката и се изявява като наука. Академичният свят яростно я отрича, сякаш виждайки в нея опасност за собствената си легитимност. Всичко това се превръща в един затворен кръг, който осигурява и успехът на този изцяло успял да се комерсиализира глобално метод на гадаене.

Най-успешно доказателство за вплитането на астрологията в кодовете на новата култура е наличието на машини, които изчисляват хороскопи или правят нумерологични прогнози. Едва ли очаквате, че всеки изпратен sms получава отговор от дипломиран астролог.

Споменавайки заплашената от астрологията наука, няма как да пропуснем и един друг отколешен враг на гадаенето – църквата. Подобните методи, които религията и гадаенето използват, характерните ритуали и претенциите за магичност, от които астрологията ту се отграничава, ту се заиграва, неминуемо поставят знак за равенство между двете. Неслучайно много хора и днес вярват, че Ванга е светица и не знаят, че църквата категорично се отграничава от нея. Ако разполагаше с повече престиж може би дори щеше да я анатемоса. А през това време новата-стара наука, удобно патентовала необходимото „логия“ и навлязла изцяло в технологиите, обвързвайки се с капитала, уверено шества към бъдещето.

Снимки Wikipedia

Реклами

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s