Как да бъдем себе си?

savageНай-лесният всекидневен отговор на този въпрос ни дават всяка вечер рекламите. Можем просто да пием кола, но това не винаги е достатъчно. Трябва да бъдем себе си с всяко нещо, което закупим. От пакета сол до колата. Всяко нещо е символ на положението ни в обществото – дори тоалетната хартия. Особено тоалетната хартия. Ако искаме да бъдем някого е достатъчно да купуваме това, което той купува. Така можем да бъдем когото си поискаме без никакви допълнителни усилия. Можем да сигнализираме, че сме актуални, че сме силни, че сме харесвани. Можем да покажем на всички нашата индивидуалност, чрез комбинацията от стоки в пазарската количка. Достатъчно е да отидем до най-близкият мол или хипермаркет и ще излезем като завършена личност. Да, така ще им покажем кои сме и ще бъдем самите себе си, но как да определим кои сме?

market segmentationТук на помощ ни идват продуктовите и маркетингови отдели на корпорациите. Там хиляди хора изследват нещо, наречено Клиентът и постоянно го разкъсват на малки части. Това се нарича сегментация и всеки може да си избере тази част от Клиентът, която му харесва. Може да бъде с младежки дух и да се бунтува срещу системата – тогава си купува смъкнати гащи и фланелка с Че Гевара, може да бъде олицетворение на системата и на нейният успех – купува си швейцарски часовник и яхта. Дори тогава часовниците и гащите са различни. Часовници за новобогаташи и специална изработка. Гащи за рапъри и гащи за пънкари. Ако не знаеш кой си, погледни какво си купувал досега. Да, така ще разберем каква е социалната ни роля в обществото, но как ще узнаем кои сме всъщност?

На сцената излизат безбройните тренери и икономически гурута, всеки със собствена стратегия как да бъдем успешни и да постигаме целите си. Успехът вече е в наши ръце – как да станем богати, как да си купим къща, как да спечелим мечтаната позиция. Всичко предначертано в малки лесни и постижими стъпки, които ще отнемат един живот. Искаме да печелим много пари, за да купим неща, които ще покажат, че печелим много пари и можем да си купим много неща. Искаме емоции – те са навсякъде. Всеки един продукт е емоция. Дори тоалетната хартия. Особено тоалетната хартия. Успехът е във влиянието над другите. Влиянието над другите идва от тяхното влияние върху вас. Тогава, къде да открием себе си?

Отново се връщаме при рекламата. Какво би станало ако кажем НЕ? Но не като си купим друг продукт, а като не си купим нищо. Като осъзнаем, че в действителност възможностите са само две – да участваш в потреблението или да не участваш. Ако второто въобще е възможно. Субектът, така както е бил конструиран от западната философия вече не съществува. Личността, която всички търсим отсъства. Тя не се конструира от избор, тъй като изборът отсъства. Вместо него имаме милиони продукти, всеки обещаващ някаква индивидуалност и всеки произвеждащ все повече еднаквост.

А иначе отговорът на въпроса, предполам знаете, е 42.

Реклами

2 коментара

Filed under Uncategorized

2 responses to “Как да бъдем себе си?

  1. d.

    евалата. и на предното място беше добър, и тука е същото. нищо че аз не чета често, то е друго.

    сещам се за 1 друг вариант на това, за кто говориш в поста – „кого познаваш“. не в смисъл на хора за услуги, а в смисъла на хора, с кто движиш, или с кто останалите смятат, че движиш. същото като гащите и часовниците, дето казваш. израза и обяснението ми ги даде 1 приятелче преди доста време и много тъжно ми стана. егати непукизма, с кто всичко това се толерира отвсякъде.

    мерси за поста. и за тоя, и за другите. просто аз съм от тия, дето повече си мълчат, отколкото да коментират.

  2. shro

    И аз благодаря. Всеки текст се пише от читателите му.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s