Мрежата на Вирд

web of wyrdМрежата на Вирд е концепция от норманската митология. Думата се е запазила и до днес в езика на северните народи, например в английското weird.

В мрежата на Вирд се вплитат много променливи. Всяко действие или бездействие води до друго, предварително предопределено от така стеклите се обстоятелства. Нещо много близо до така популярната теория на хаоса, според която ако една пеперуда някъде в Андите махне с крила, може да предизвика ураган в Китай.

Миналото винаги предопределя настоящето. Кои сме ние, къде сме и какво правим зависи от действията ни в миналото и от действията на други. В нас са вложени най-различни алгоритми, които се задействат и взаимодействат с алгоритмите извън нас, за да попаднем там където сме. Например това дали сега ще сляза до магазина или не, зависи от това какво съм правил в други такива ситуации, в други различни ситуации, от това какво ми се е случило през деня и от това какво друго се е случило. Дори самият избор на този въпрос е предопределен от стечението на всички тези обстоятелства. Това дали ще сляза или не ще бъде съдбоносно за бъдещето ми или за бъдещото решение на такъв тип проблеми, както и за една бира и оцелелите консервацията дрожди. А и много други неща незнайни нито за мен, нито дори за най-сложните компютърни симулации.

Аз няма как да знам, тъй като съзнанието ми е запознато само с част от мрежата и дори не подозира за голяма част от взаимовръзките дори в тази позната част. Компютърната симулация от друга страна е умален модел на реалността, в който са нарочно премахнати голям брой променливи, за да са възможни прогнози. Прогнозите са възможни, но само за предварително определен обект. Няма как да предскажем нещо, което не знаем, че е възможно.

Вплетени така се мятаме в Мрежата на Вирд. Използваме различни променливи, за да я опишем – късмет, съдба, случайност, Копенхагенска интерпретация на квантовата механика и т. н. т. Това, което концепцията за Мрежата на Вирд добавя е възможността да избереш дали си избрал да имаш избор, каквото и да имам предвид с това. Целта на текста дотук беше да кажа, че Мрежата на Вирд ми се струва важна по пътя към това, което търсим тук.

Реклами

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s