Невъзможният хамстер

Невъзможният хамстер идва, за да даде отговор защо неща като зелени технологии, биогорива, оптимизиране на мощностите и т.н.т не работят в обещаната посока. Допринасят за увеличаването на потреблението и само замазват очите на хората, че решават някакъв съществен проблем.

Технологиите са прокламирани като възможност за повече свободно време, почивка, личен живот. Със същите темпове на производителност обаче те водят само до още по-малко от гореизброените. Ръста в икономиката е химера, залегнала в основата дори на икономическото образование. Едва ли е учудващо тогава, че сме попаднали в една самонавиваща се пружина, която рано или късно ще се пръсне.

Основният момент, който е грубо пропускан се нарича ограничени ресурси. Времето на космическите открития някак залезе и отдавна нито някой търси извънземни, нито мисли за преселване на Бетелгейзе. Ограничените ресурси и неограниченият растеж са несъвместими.

От тази каша не могат да ни измъкнат технологиите, тъй като те само оптимизират растежа. Не го намаляват, а го увеличават. Повече оптимизациясъс същото количество работна ръка значи повече производство. Повече производство изисква повече консумация на произведеното. С увеличаването на потреблението са необходими нови технологии, които да го захранват. Така потреблението постоянно нараства и хамстера придобива заплашителни размери.

Необходимо е друго решение. Решение, което да ни изведе по друг път от лабиринта на самоунищожението, към който с пълни хладилници и гаражи сме се запътили. Когато водата в мивката нараства, за да не прелее по пода, дърпаме капака на канала. Това, което можем да направим в нашия случай е да не си даваме толкова зор. Отговорът е почивка. Сега е моментът да потърсим обещаното свободно време, почивка и личен живот. Сега е моментът да намалим натиска върху икономическата система. Сега е моментът да разпуснем.

Това ще намали ефективността на производството и от там ще забави ръста му. Това ще ограничи потреблението и ще намали нуждата от нови джаджи всеки ден. Почивката е лостът, който може да задейства системата в желаната посока.

Това би могло да даде възможност да бъдат включени нови инструменти, като например образованието, за промяна на нагласата на хората. Колко това е възможно обаче и как би се отразило е вече съвсем друг въпрос. Това с което всеки от нас би могъл да помогне в тази жизненоважна кауза е да си дава колкото се може повече почивка. Да внимава да не се престарава и да се възползва от това, което има по най-добрият възможен начин преди да реши да си купува нещо ново. Така че – разпускайте. Така можем да спрем невъзможният хамстер.

Схемите са от www.workersoftheworldrelax.org, където има доста по-подробна информация около изложената тук идея.

Реклами

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s