Самоанализ

За да изясним стратегията на 4atsubo като пазарно неориентиран блог направихме интервю с пожелал да остане анонимен маркетинг-експерт. Ето какво ни сподели той:

4atsubo: Къде са грешките в организацията на настоящия блог?

Самата идея за такъв блог е безсмислена. Но организацията му е плачевна. Наличието на толкова много сайдбарове е само една от причините за това. Потребителите влизат и се объркват къде да гледат. Постовете са разположени в дълга тясна колонка, често прекъсвана от изображения. Това прави следенето на контекста трудно и изискващо усилия. Заглавката е грозна, несвързана органично с темата на блога, ако такава въобще съществува. Постовете са неориентирани и липсата на коментари само доказва това. Нищо не се прави с мисъл за посетителите на блога, а това се набива на очи.

4atsubo: Какво би могло да се направи, за да бъдат те поправени?

Не виждам какво. Този блог е обречен. Не може дори да бъде спрян, защото това би било обида за читателите. Обречен е на непопулярност. SEO-то му е под всякаква критика. Няма вътрешни връзки. Няма външни връзки. Няма политика за социалните медии. Текстовете не се ориентират към ключовите думи, които водят до сайта. Ако бяха ориентирани към тях, това щеше да е сайт за расизъм и хип-хоп. Вместо това има всякакъв ненасочен контент. Уж се говори за култура, а тя не се споменава почти никъде в постовете. Не се споменава и заглавието, което допълнително обърква. Какво въобще е чатсубо?

4atsubo: Защо смятате, че самата идея на блога е безсмислена?

Блог се прави, за да има интеракция. Иначе щеше да си бъде обикновен сайт. В блоговете хората коментират и дискутират едни с други. Блогът е винаги насочен към определена аудитория и цели създаването на диалог с нея. Той трябва да създава стойност за публиката си. Стойност, която тя да оценява. Блог, който не познава публиката си е безсмислен. Например – насочваш се към тийнейджърите, заинтересовани от расизъм и хип-хоп и почваш да постваш статия след статия за Big Sha и Хитлер. И окото хваща и трафик привлича. Тук нищо такова не се вижда. Та затова мисля, че и идеята му е безсмислена.

4atsubo: Благодаря Ви за интервюто. Няма нищо, винаги е добре да помогнеш с малко критика.

Реклами

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s