Десет минути

Три без петнайсет. Мамедов извади ръката си от джоба и подръпна цигарата от устата си. Три без петнайсет. Беше вече твърде късно дори да заспива. Колко бързо летеше времето, когато имаш нещо важно, което трябва да бъде свършено бързо. Десет години програмиране го бяха научили да работи до край, когато наближеше крайният срок. Той отпи от чашата с чая и се усмихна на дебелия риж котарак, който го гледаше от плаката на стената. Какво можеше да разбира тази двуизмерна котка от понятия като ентропия или микроблогинг. Единствената задача в жалкото й съществуване бе да пази тапетите зад печката от хвърчащите към тях мазни пръски из врящото в тигана олио. Сега бездействаше.

Мамедов погледна към редящия се пред очите му код, описващ действието на стотици хора, може би на хиляди. Загаси цигарата недопушена и отривисто се изправи. От рязкото действие кракът му почти се схвана, но сега не му беше до това. Грабна палтото си, набързо се обу, върна се за портфейла и телефона си, сгъна лаптопа и го прибра в калъфа му, нарами го през рамо, поколеба се отново на вратата, но заключи и се качи в асансьора. Слезе на партера, излезе от входа и седна на зеленикавата пейка пред блока.

Три без пет. Явно и тази вечер няма да се спи. Погледна внимателно към залутания между десетките други светещи стъкла свой прозорец. Каква бе сега задачата на рижата котка от плаката. Ръцете му се сами се бяха прибрали в топлата прегъдка на джобовете и почиваха от борбата с вечерния хлад.

Нощта беше тиха. Само зимната луна беше в небето.

Реклами

1 коментар

Filed under Uncategorized

One response to “Десет минути

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s